Kun markkinaliberalismin mallimaassa USA:ssa jo laaditaan rajoituksia kasinokeinottelulle, niin meillä valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) haluaa päinvastoin vapauttaa keinottelijat lopuistakin rajoituksista. Katainen aikoo sallia - pörssikeinottelijoiden lisäksi - myös sijoitusrahastoilla pelaaville kätkeytymisen ns hallintarekisteriin. Hallintarekisterihän on pelkästään rahanpesua ja veronkiertoa varten kehitetty instrumentti, jolla estetään verottajan ja talousrikostukijain pääsy pimeän rahan jäljille. Ne jäljet johtavat luukuttajamaiden (Sveitsi, Luxemburg, Liechtenstein jne) ja parasiittisaarten (Caymansaaret, Jersey, Kypros jne) kautta hämäräbisneksen kaikille keinottelukentille. Hallintarekisteri ei kuulu sivistysmaahan.

Katainen myös vastustaa alv-perinnän muutosta, jolla vero perittäisiin esim. asunnon ostajalta, kun se nykyisin peritään urakoitsijalta ja aliurakoitsijoilta erikseen. Liki puolet verosta jää tällä systeemillä perimättä, kun hämärät aliurakoitsijat jättävät verot maksamatta ja katoavat mustaan aukkoon.

Meillä siis jatkuu edelleen se sama hämäräbisneksen valtiollinen suojelu kuin Esko Ahon (kepu) ja Iiro Viinasen (kok) aikana, edellisen laman vuosina. Silloinhan pankkimiesten härskin keinottelun tappiot kaadettiin veronmaksajien ja asunnonostajien niskoille ja lamaan syylliset saivat bonukset ja kultaiset kädenpuristukset. Valtiolliset pelimiehet saivat puolestaan eläkkeen tai kovapalkkaisen suojatyöpaikan.

Ruotsissa ja Norjassakin pankit toki pelastettiin mutta ei veronmaksajien rahoilla. Siellä lasku lähetettiin keinottelijoille. Meillä pankit päästettiin vielä keinottelemaan hätään joutuneiden asiakkaittensa omaisuudella. Tätä Aho-Viinas-laskua maksavat monet syyttään ylivelkaantuneet vieläkin. Ja Tietenkin sitä maksavat eläkeläiset, kun Paavo Lipposen (sd) ja Sauli Niinistön (kok) hallitus keksi kaataa tappiot eläkeläisten piikkiin. Matti Vanhasen (kepu) ja Jyrki Kataisen hallitus on jatkanut samaa "eläkeläiskysymyksen loppuratkaisua" (Endlösung), ja eläkeläisten lama vain syvenee edelleen. VM:n Pilastokeskuksen rättärit kyllä laskevat falskeja indeksejään, jotka osoittavat, että eläkeläisillä menee hyvin, vaikka jokainen eläkeläinen näkee kukkarostaan ettei todellakaan mene. Eläkeindeksikin on kierosti muokattu sellaiseksi, että se seuraa 80-prosenttisesti Pilastokeskuksen falskia kustannusindeksiä ja vain 20-prosenttisesti palkkoja. Itselleen kansanedustajat ovat junailleet päinvastaisen eläkeindeksin: 80-prosenttisesti palkkojen ja 20-prosenttisesti hintojen mukaan määräytyvän. Toisaalta - kyllähän kansanedustajat paremman eläkkeen tarvitsevatkin, sillä ne ovat onnistuneet edunvalvonnassaan niin hyvin, että saavat täyden eläkkeen jo 15 vuoden jälkeen. Palkansaajien eläkkeen karttuma-ajan ne pidensivät 30:stä 40:een vuoteen. Mikä kansanedustajien on eläkkeistä neuvotellessa, kun istuvat pöydän molemmilla puolin kuten palkkaneuvotteluissaankin.

Se 1990-luvun alun lama oli Suomessa syvempi kuin missään muussa maassa, kun Ahon onneton hallitus, presidentti Mauno Koivisto (sd) ja Suomen pankin Rolf Kullberg esiintyivät suurina  talousviisaina mutta tonttulívatkin kansantalouden kuralle. Rahamarkkinoiden vapautus, markan vääräaikainen ecu-kytkentä ja kellutus olivat niin surkeaa taloudenpitoa, että vain USA:n Bush saattaa sen ylittää. Tai niin, kyllähän Vanhanen ja Katainen varmaankin - omalla vaatimattomalla tavallaan - yltävät vielä samaan.