Kookomusvaltuutetut ja -virkamiehet junailivat tuottavan Espoon Sähkön osake-enemmistön myynnin saksalaiselle e-Onille alle markkinahinnan ja ilman kilpailuttamista. E-On myi sen edelleen hyvällä voitolla Fortumille, jolle Espookin sitten myi jäljelle jääneet osakkeensa. Näiden Bembölen parhaita hölmöläisperinteitä noudattavien liiketoimien seurauksena espoolaiset maksavat nyt sähköstään reilusti enemmän kuin oman yhtiön aikaan, minkä lisäksi Espoo on menettänyt sähköstä saadut huomattavat myyntitulot. Se kaikki on poissa palvelujen rahoittamisesta. Satoja miljoonia espoolaisilta sähkön ylihintana kerättyä rahaa virtaa jatkuvasti ulkomaisille osakekeinottelijoille ja jaetaan optioina ja muina "kannusteina" Fortumin ylipalkatuille johtajille.

Sähköyhtiön myynnistä saadut rahat (pilkkahinnan) Espoo on jakanut kuudelle salkunhoitajalle, jotka ovat hoitaneet espoolaisten omaisuutta niin huonosti, että se on kutistunut kuin sen kuuluisa pyy maailmanlopun edellä ja tuottaa huonommin kuin pankin käyttötili. Salkunhoitajien palkkio on tuntuvasti suurempi kuin Espoon osakkeistaan saama tuotto. Kurikan kunta Pohjanmaalla pisti omat sähkörahansa Fortumin osakkeisiin ja saa tuottoa niistä puolet siitä, mitä kunnallisvero tuottaa. Pienessä Kurikassakin on enemmän talousosaamista kuin kokoomuslaisessa Espoossa.

On selvää, että suurin osa kokoomuksen valtuustoryhmästä hyväksyi kaupan silkkaa tyhmyyttään tai typerän "ideologisista" syistä, kuten muuan kokoomuslainen konkarivaltuutettu paljasti. On kuitenkin vaikea uskoa, että kaikki kauppaa junailleet johtavat virka- ja luottamusmiehet olisivat toimineet niin perusteellisen tyhmästi, jos ne eivät itse olisi hyötyneet myynnistä jotakin. Näyttöä korruptiosta ei tietenkään ole, mutta eipä sitä ole etsittykään. Toinen vaihtoehto on,  että ketään ei maasutettu, mutta siinä tapauksessa päättäjien kannattaisi tehdä johtopäätökset ja etsiytyä helpompiin hommiin. Espoon talousasiat ovat heille aivan liian vaikeita. Kannattaisi harjoitella ensin vaikka nakkikioskin pidolla.

Espoolaisten menetykset eivät taatusti jää tähän. Ulkoistamista, yhtiöittämistä, palvelusetelejä, PPP-mallia (Public`s Private Parasite) ja muita kokonaistaloudellisesti kuntalaisille epäedullisia instrumentteja kehitellään kaiken aikaa - ties missä saunanlauteilla.

Vesikö myydään seuraavaksi jobbareille?

Espoon vesilaitos yhtiöitettiin kokoomuksen johdolla ja saatiin siten pois valtuustettujen kontrollista. Sen myyntiin toki tarvitaan yhä valtuuston lupa, mutta se lienee ainakin kokoomusryhmässä läpihuutojuttu. Monet keskeiset kokoomuslaiset ovat jo pitkään puhuneet Veden myymisestä, ja kuntavaalien jälkeen tähän on mainio tilaisuus. Niin se ehtii unohtua seuraaviin vaaleihin mennessä.

Jos vesiyhtiö myydään jobbareille, se merkitsee sijoittajille suuria voittoja, isoja optioita yhtiön johdolle ja kivoja juhlia luottamusmiehille. Kuntalaisille se merkitsee kuitenkin vain vuosi vuodelta rajusti nousevia vesilaskuja ja vesiyhtiön tuoton valumista keinottelijoiden käsiin. Espoolaiset juovat pian tosikallista kraanavettä. Mutta ilmeisesti se sopii espoolaisille, kun ne jälleen äänestävät samat vanhat kähmyt valtuustoon.