Puoluejohtajien paneelissa Matti Vanhanen (Ideapark) ja Jyrki Katiainen (Mekaanikontalo) öykkäröivät ja machoilivat demarien uudelle puheenjohtajalle, Jutta Urpilaiselle parhaaseen sovinistisikatyyliin. Aika hyvin Urpilainen silti pärjäsi, mutta hiukan jäi kaipaamaan Pienoisparlamentin aikoja ja Hertta Kuusista (SKDL). Hertan silmille eivät sentasoiset tallukaiset olisi hyppineet vaan olisivat saaneet jauhot suuhunsa alta aikayksikön. Nauratti, että samat pojat, jotka Brysselissä odottavat nöyrinä, lakki kädessä ovensuussa, kutsuvatko isot pojat heidät sisään, ja nielevät kakistelematta kaiken moskan, mitä EU-byrokraatit heille syöttävät, ovat niin sankaria niin sankaria tuoreen naispuheenjohtajan edessä. Ei se silti mielikuvaa kaveruksista muuttanut.

Vanhanen kehtasi jopa sanoa Urpilaisen ehdotusta ruoan alv-alen peruuttamisesta typeräksi. Sitä se ei missään mielessä ollut. Jokainen yli 35 ÄO:lla varustettu tietää tasan tarkkaan, ettei ruoan alv-ale juuri kuluttajaa hyödytä. Kaikki hyöty menee maataloustuottajille, elintarviketeollisuudelle ja kaupalle. Siis niille, jotka kustantavat poikien vaalilaskuista sen osan, jota ei kupata veronmaksajilta. Suorastaan idioottimainen oli Vanhasen väite, että kuluttajat voisivat painostaa kauppaa siirtämään alennukset hintoihin. Siihen ei nykysysteemissä ole mitään keinoa, kun kauppa on keskittynyt, ja vain aniharvalla on aikaa ja mahdollisuutta näillä bensanhinnoilla äänestää jaloillaan. Kuluttajien ainoa mahdollisuus on äänestää vaaleissa, mutta niihin on aikaa, ja tarvittaisiin myös vaalirahaa, jotta pärjättäisiin näille kaupan omille ehdokkaille.

Onko Mertala totta?

Vanhasen uusi tyttöystävä Sirkka Mertala vaikuttaa lehtitietojen ja -kuvien perusteella sivistyneeltä ja tyylikkäältä naiselta. Siksi tuntuukin uskomattomalta, että hän olisi ihan vakavissaan valinnut Vanhasen: pari on erittäin epäsymmetrinen. Tokihan valta houkuttelee naisiakin ja uusi urakin voi aueta, mutta että tämä Vanhanen, jonka maailmankuva lienee peräisin Jerry Cottoneista ja tyyli 1950-luvun venäläiskolhoosin brigadiirilta. Luultavampaa onkin, että Mertala on pelkkä placebo, jonka KMS tai puoluetoimisto on pestannut esittämään Vanhasen tyttöystävää, ettei tämä enää munaisi itseään ruususten, merikukkien ja vastaavien kanssa.