Hella Wuolijoen (Erkki Tuomiojan mummu, alk. Ella Murrik) näytelmässä Sentraali-Santra yrittää innokkaasti päästä herrasväen kahvikutsuille Niskavuoren rustholliin. Santran hinku "paremman väen" seuraan tulee mieleen poliitikkojemme yrityksistä saada kutsu Valkoiseen taloon. Siinä ei ole enää lainkaan arvokkuutta.

Riippumatta siitä, miten korkealle George W. Bushin kutsun noteeraa, kannattaisi muistaa, että isäntä päättää, kenet kutsuu ja milloin. Kutsun kärttäminen on kovin santramaista. Kanervan suurieleinen yritys auttaa presidentti Halonen viisiitille Washingtoniin näyttää naurettavalta. Eikö suomalaisilla ole enää mitään arvokkuutta? Pitääkö välttämättä olla hattu kourassa kontallaan jonnekinpäin: milloin Moskovaan, milloin Brysseliin tai Washingtoniin?

Vaikka Kanervan ponnistelut tuottaisivatkin tulosta, jäisi siitä silti kökkö maku. Hävettää olla suomalainen. "Oli krouvimmanpuoleinen vihjaus," sanoisi Niskavuoren emäntä.

KÄYTETÄÄN TAAS MOSKOVA-KORTTIA!

Ennen meidän poliittiset johtajamme käyttivät ahkerasti Moskova-korttia kotimaisia kilpailijoitaan vastaan, jopa samaan puolueeseen kuuluvia. Neuvostopampuilta haettiin tukea kilpailijan kompromettoimiseen tai syrjäyttämiseen. Moni ei osannut lopettaa edes silloin, kun Neuvostoliitto oli jo hajonnut. Ja vieläkin jotkut vanhan polven konkarit vilkuilevat Moskovan suuntaan, ennen kuin uskaltavat ilmaista kantansa.  Keskipolvi taas on polvillaan brysselinkaalien (bryssien)  edessä. Ja sijoittajien ja muiden keinottelijoiden edessä konttaavat meillä kaikki.

Nyt Moskova-kortista olisi todella hyötyä, kun EU:n katolisen korruptiokulttuurin maat aikovat kierosti anastaa meiltä itäeurooppalaisilta vielä vodka-nimenkin oman rypäleviinansa markkinointiin.
En tiedä, vieläkö shampanskoje sovjetskojea valmistetaan, mutta jos, niin siinä olisi oiva vastaisku poiluille ja luigeille. Luulisi asian kiinnostavan ennen kaikkea venäläisiä, sillä vodka ja Venäjä ovat kuin Lech ja Jaroslaw Kaczynski tai napakettu ja naali. Pyydetään siis Putin apuun!

Ja jos ihan rehellisiä ollaan, vodkaa ei edes saisi valmistaa muualla kuin Venäjällä, eihän konjakkiakaan saa valmistaa Cognacin ulkopuolella.

SETELISELKÄRANKAISIKSI

kutsui edesmennyt Veikko Vennamo meidän johtavia poliitikkojamme. Hän taatusti tiesi, mistä puhui, kun oli vuosikymmenet viipynyt vallan kammareissa. Nyt EU:n alainen Greco (Group of states against corruption) tutkiin Suomen puoluerahoitusta. Tuloksia on luvassa loppuvuodesta. Tuskin silti mitään isompaa: korkeintaan joitain korneja pikkukupruja. Isojen korruptiokuvioiden julkistaminen ei olisi ryhmäläisten palkanmaksajille mieleen, ne kun istuvat Brysselissä itsekin lasikaapissa. Jos kaikki se mätä, mitä poliitikkojen ja puolueiden rahoitukseen liittyy paiskattaisiin kansan silmille, se romuttaisi koko valtakoneiston legitimiteetin.

Myös eduskunnassa pyritään nyt selvittämään poliitikkojen harjoittamaa verorahojen väärinkäyttöä, mutta arvattavasti ei kovin perusteellisesti. Puhutaankin sievennetysti vain väärinkäytöstä, vaikka tavallisten ihmisten kohdalla puhuttaisiin huijaamisesta ja varastelusta.

Ja Saulikin meni ja torppasi kansanedustajien matkan Balille: vain yksi päässee ja yksi virkamies. Sellainen pihtailu ei olisi tullut kysymykseenkään Lipposen aikana. Silloin presidentti ja pääministeri lensivät samaan tilaisuuteen eri yksityissuihkarilla ja tarjoilu tilaisuuksissa oli sitä luokkaa, että vanha Trimalchiokin olisi häveten tuntenut pitonsa kuin köyhäintalon kuppilan makkarasoppalounaaksi.

"KAPINAKEVÄÄNÄ, KUN OLI APINA EVÄÄNÄ"

punakaartilaiset lauloivat, että "hallitus on vankka, kätyrlauma sankka". Naivi laulu kääntää katseet myös nykyiseen sinisterihallitukseen (< myt. Sinis), joka lienee Suomen historian huonoin, vaikka kansanvaltuuskunnankin ottaisi huomioon. Paavo Lipposen uusliberalistihallituksen saavutukset se on jo lyönyt ja jopa Esko Ahonkin hallituksen riman ali on limbottu, niin mahdottamalta kuin se tuntuukin.  Kun sitten tarkastelee Vanhasen kakkosen ministerien toistaisia toimia, tulee mieleen vain Jeesuksen sanat: "Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät!"